Kordos László: A Rudapithecus kutatás KÖNYVBEMUTATÓ

A Rudapithecus hungaricus mintegy 10-10,5 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt emberszabású ősmajom, amelynek maradványai az északkelet-magyarországi Rudabánya vasércbányájából kerültek elő. Az 1971-ben megkezdett és csaknem ötven éven át tartó rendszeres ásatások a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek: amerikai és kanadai szakemberek részvételével zajlottak a kutatások. A Rudabánya név ma már fogalom a paleontológiában, és az innen ismert állatmaradványok számtalan elméletet inspiráltak az emberré válásról és az emberszabásúak evolúciójáról.

A kötet szerzője Dr. Kordos László 1971-től minden rudabányai ásatáson jelen volt, majd később a kutatások irányítójaként dolgozott, így mindenkinél nagyobb tudással és hatalmas dokumentumanyaggal rendelkezik a lelőhelyről és az ott feltárt maradványokról.
A Rudapithecus-szal, biológiájával, életmódjával, élőhelyével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a rudabányai kutatások történetét a könyv olvasmányos, közérthető formában tárgyalja, így az olvasónak nem kell elmélyednie a kívülálló számára átláthatatlan, könyvtárnyi mennyiségű tudománytörténeti és szaktudományi irodalomban. A további tájékozódást a könyv végén kiterjedt bibliográfia segíti, amely mind az érdeklődő laikusok, mind a szakemberek számára fontos információforrás. A könyv gazdag illusztrációs anyagát archív felvételek, valamint Mészáros Ildikó fotódokumentációja adja.
 
Időpont: 2022. április 29. 11:00
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Semsey Előadóterem (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.)
Köszöntő beszédet mond:
Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója
Dr. Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet egykori igazgatója
 
A részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött!
Részvételi szándékát, kérjük jelezze a banpataki.dora@nhmus.hu email címen.
Sajtóregisztráció, interjúkérés: sajto@nhmus.hu