Állatok Világnapja - Környezetmérnökök és a rend őrei az állatvilágban

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kupola csarnok
Időpontja: 2023. október 7. 09:00-14:00
A program belépőjeggyel látogatható.
http://www.nhmus.hu/hu/informaciok/belepodijak
Bár minden élőlény hatással van saját életterére, az állatok közt számos olyan faj létezik, amely drasztikus mértékben alakítja át környezetét. A hangyák talajformáló tevékenysége, a termeszek várai, a hódok vízduzzasztó gátjai, vagy éppen a korall- és kagylózátonyok mind új élőhelyeket teremtenek számos életközösség számára. Ezen közösségeket pedig nem csupán ezek a "mérnökök" tartják fenn, hanem kiegyensúlyozott működésüket számos kulcsfontosságú ragadozó jelenléte biztosítja, melyek legnagyobb ellensége talán az egyik legbefolyásosabb környezetmérnök, maga az ember.
A korallzátony mérnökei:
Milyen állat a korall? Kik lakják a korallzátonyt? Hogyan segítik a cápák a korallzátony virágzását, és mit tehetünk mi azért, hogy megmentsük a korallzátonyokat önmagunktól? Eredeti gyűjteményi tárgyak (korallok, cápaállkapcsok és színes tengeri halak) várják az érdeklődőket.
Az erdő mérnökei:
Mit és miért épít a hód? Hol hagyta a mókus és a szajkó a makkját? Miben tüsténkednek az erdei hangyák, giliszták és vakondok a talpunk alatt? Hogyan vigyáz a farkas az erdőre? Ismerd meg az erdő megannyi lakóját!
Esemény dátum: 
szombat, 2023, október 7 - 09:00