kis hőscincér (Cerambyx scopolii)

Júniusi hősködő

2020-ban nagyon megsínylette az élővilág a tavaszt. Az áprilisi sosem látott aszály, majd a szintén száraz, hol meleg, hol hideg május alaposan megtizedelte a rovarokat is. A Budapest környéki erdőkben szokásos zümmögő kórus helyett szinte temetői volt a csend.

De azért vannak olyan fajok, amelyeket az életmódjuk miatt nem érint olyan súlyosan a rendkívüli időjárás. Itt van például a kis hőscincér (Cerambyx scopolii). Amikor a 2–3 centiméteres, fényes fekete bogárral találkozunk, már igencsak megette kenyere javát, hiszen négy év telt el azóta, hogy kibújt a petéből. Az elmúlt években valamilyen fa elhalt törzsének vagy vastagabb ágának belsejében rejtőzött lárvaként, majd bábként, és akkor nem volt nyoma az idei időjárási szélsőségeknek. Lárvája ráadásul nem igényel folyadékot – ami vízre szüksége van, azt a megevett fa lebontásával fedezi.


Kis hőscincér (fotó: Bánné Varga Klára, Bán Csaba, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

A bábból a bogár már az előző ősszel kikelt, de az eleinte puha és halvány színű imágó a telet a bábkamrájában töltötte. Onnan csak nyár elején jön elő; páncélja addigra megkeményedik és megsötétül. Leginkább a tölgyfákat kedveli, de akár az öregebb gyümölcsfákban is kifejlődik, ezért aztán városi-falusi kertekben is találkozhatunk vele, amint a virágokon táplálkozik vagy farakásokon mászkál. Pár hét maradt csak az életéből, ezt leginkább a szaporodás teendőivel tölti.


Kis hőscincér (fotó: Palaga Máté, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

Ha a tűzifát fagymentesen helyen tárolják, és van benne imágóvá alakult kis hőscincér, a meleg hatására már a tél végén előjön. Ilyenkor a szobában is feltűnhet, és a házban lakóknak vagy riadalmat vagy örömet okoz az egyébként teljesen ártalmatlan bogár.

Hogy miben különbözik tőle a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), mely hamarosan szintén rajzik a tölgyesekben? Leginkább abban, hogy tényleg nagy, akár kétszer akkora, mint a kis hőscincér. Nem teljesen egyszínű fekete, hanem a szárnyfedői a végük felé világosabb barnák; valamint nappal aktív kisebb rokonától eltérően este vagy éjszaka mozog, és virágokat sohasem látogat.

Szöveg: Merkl Ottó

Csempés kezdőkép: Szendrey Iringó