Óriási volt az érdeklődés a Magyar Természettudományi Múzeum ingyenes Családi Napján

Több ezer gyermekes családnak, 6665 látogatónak nyújtott színvonalas, kulturális programot a Magyar Természettudományi Múzeum a Családi Napján, 2022. november 6-án, ahol interaktív ismeretterjesztő játékokkal, állat- és könyvbemutatóval, kézműves foglalkozással, mézkóstolással, gyermekkoncerttel és még sok más izgalmas programmal várták a családok tagjait. A rendezvény fővédnöke, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Köszöntő beszédet mondott továbbá Dr. Szende László a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és Bernert Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

A hétvégén megrendezett Családi Napon közel hétezer látogató vett részt, visszaigazolva azt a törekvést, hogy igény mutatkozik a hasonló kulturális események megrendezésére.

A játékos programokon kívül a Családi Nap keretében hét időszaki kiállítást tekinthettek meg a látogatók.

A Családi Napon bemutatkoztak együttműködő partnereink, amelyek a Múzeumhoz hasonlóan elkötelezettek a természettudományos ismeretek terjesztése, a környezeti nevelés és az élethosszig tartó tanulás mellett.

A Magyar Természettudományi Múzeumot az ország egyik kedvenc családi múzeumaként tartják számon, mert legfontosabb célközönsége a családok, elsősorban a kisgyermekes családok, akik az ország egész területéről érkeznek hozzánk. Látogatóközönségünk közel kétharmada gyermek, így évente több mint 100 000 gyermek látogat el hozzánk családban vagy óvodai, iskolai csoporttal.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező múzeumpedagógusaink közérthetően, játékosan, interaktív foglalkozásokon keresztül adják át a tudományos ismereteket a családoknak, csoportoknak. Tematikus foglalkozásaink minden korosztály számára elérhetőek, az óvodás korcsoportnak szóló játékos foglalkozásoktól kezdve, egészen a középiskolás gyermekeknek szóló, közérthető tudományos-ismeretterjesztő programokig!

Kiállításainkban életre szóló élményben lehet része az osztályoknak. Állandó kiállításaink részletgazdagon mutatják be nemcsak a Kárpát-medence, hanem az egész Föld bio- és geodiverzitását. Küldetésünk, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék a természeti értékeket, hogy felnőttként maguk is tevékenyen hozzájáruljanak megőrzésükhöz. 

A Magyar Természettudományi Múzeum vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy az energiaválság ideje alatt az intézmény megfelelő kulturális teret biztosítson és elérhető legyen a családok számára. További cél, hogy ingyenes programokat kínáljon a családoknak a népszerű közösségi térben, ahol biztosított a fiatal korosztály számára az élményalapú ismeretátadás. A Múzeum kulturális szolgáltatásaival elkötelezetten támogatja a családokat. Célkitűzései között szerepel a magyar gyermekek környezettudatos nevelésének fenntartása és fejlesztése. A Múzeum családokért végzett munkájának elismeréseképpen 2020-ban és 2022-ben is elnyerte a Családbarát Múzeum megtisztelő címet.