Fenevadak kiállítás

Fenevadak címmel nyitotta meg kapuit a Magyar Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása 2021. június 26.-án, a Múzeumok Éjszakáján. A Fenevadak című kiállítás legérdekesebb és egyben legszokatlanabb látványosságai azok az életnagyságú, fémből készült, ősmacskákat és egyéb ősi ragadozókat ábrázoló szobrok, amelyeket Sergei Merjeevski orosz származású szabadúszó művész, az Állattár Emlősgyűjteményének önkéntese készített el.

A kiállítás október 17-ig látogatható.

A különleges alkotások fémlapok összehegesztése és megmunkálása révén készültek el. A szobrok megformálásához a művész hosszasan tanulmányozta a Magyar Természettudományi Múzeumban fellelhető, kihalt ragadozófajoktól származó csontmaradványokat, melyeket képzeletben izmokkal, belső szervekkel és szőrzettel ruházott fel. Megdöbbentő szobrai hűen visszaadják e fenséges, kihalt teremtmények formáját, külalakját és erejét.

Sergei Merjeevski és a hópárduc csontváza

A szobrászművészeti kiállítás elkészítésének fő irányvonala az ősi macskafélék és más ősi ragadozók megjelenítése volt. A fémből készült szobrokon kívül recens nagymacskák csontvázai és a nagyragadozók fejszobrai is megtekinthetők a kiállításban. A Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában álló állati csontmaradványok összeillesztése és pózban való elhelyezése szintén Sergei nevéhez köthető.

"Egész életemben csodáltam a természetet és vadon élő állatokat, és minden időmet ezek a tanulmányozásuknak szenteltem. Gyerekkorom óta ezekből merítek inspirációt. Az érdeklődésemből táplálkozó, szinte megszállott tanulás tette lehetővé, hogy az állatok testfelépítésére, csontozatára és az élet szerkezetére úgy tekintsek, mint a művészet egy ágára.

Kardfogú erszényes macska szobra

A csonttan, anatómia és őslénytan megismerése döbbentett rá az élővilág egységére, a törzsfejlődés fajokat formáló erejére, az élővilág fajgazdagságára és sokszínűségére, és végül a saját fajunk és az állatvilág hasonlóságaira.

Bár a nagyragadozók talán halálosnak és karizmatikusnak tűnhetnek, valójában ezek a fajok nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozottan működő, stabil és fajgazdag ökoszisztémák fennmaradásához. És ennek köszönhetően élőhelyeik zászlóshajóinak, vagy akár eszményi nagyköveteinek is tekinthetjük őket. Bár a nagymacskák minden kultúrában jól ismert ikonok, jövőjük és fennmaradásuk veszélyeztetett, őstörténetükről pedig csak hiányos ismeretekkel rendelkezünk.

A kardfogú macskák halálos fensége annyira lenyűgözött, hogy a fennmaradt csontleletek tanulmányozásával formájuk, szerkezetük és feltételezhető funkciójuk alapján megpróbáltam a lehető legélethűbb formában újrateremteni ezt a látványos, változatos, de mára kihalt állatcsoportot.

Kretzoi-kardfogú macska szobra

Ahogy elmélyedtem a művészeti tanulmányokban és elsajátítottam a fémszobrászat technikáját, egyre inkább a hegesztőpisztoly és a formára hajlított izzó fém váltak a kifejezési eszközeimmé. Az elmúlt tíz évet a tudományos ismeretek megszerzése mellett technikai tudásom csiszolásával, tökéletesítésével töltöttem. Mióta Magyarországon élek, a technikai tudásom ugrásszerűen fejlődött.

A Magyar Természettudományi Múzeum lehetővé tette számomra, hogy tanulmányozzam a macskafélék preparátumait. Ahogy a csontokon keresztül megismertem az élőlények testfelépítését, fizikailag és lelki síkon is közel kerültem hozzájuk, sőt a fennmaradásukat befolyásoló égető környezeti problémák is személyes üggyé váltak számomra. A jaguár, a tigris és a hópárduc csontváza közelebb visz minket törzsfejlődésük, ökológiai szerepük megismeréséhez, összeköt minket a világukkal, és jobban megérthetjük a környezetük, az élővilág és az ottani lakosság között kialakult bonyolult kölcsönhatásokat.

Hópárduc csontváza és fejszobra

Egy olyan korban, amikor talán miden előző időszaknál jobban megismertük a természetet, de mégis a legnagyobb veszélybe sodortuk, a pontos, mégis művészi ábrázolás megkönnyítheti a folyamatok megértését és az érzelmi kapocs kialakítást.

Az a célom ezzel a kiállítással, hogy a természetet mindannyian világunk, társadalmunk, lelki békénk és közösségi tudatunk alapkövének, és fennmaradásunk zálogának tekintsük.

Nekünk, embereknek biológiai entitásként a körülöttünk élő állatfajokra a bolygónkat fenntartó folyamatok nélkülözhetetlen alkotóelemeiként kell tekintenünk, és olyan jövő felépítésére kell törekednünk, amely mélyebb harmóniát teremt a természeti törvények és a fenntartható fejlődés filozófiája között.

Amerikai oroszlán (balra) és északi kardfogú macska (jobbra) szobra

Vadászatra indultam a valós és virtuális világban, és egy rég letűnt világ töredékes nyomaira bukkantam. Kipusztult állatok fosszilizálódott csonttöredékeire, és ma élő nagymacskák múzeumi példányainak csontvázaira… Egy hegesztőpisztollyal és kreativitással felfegyverkezve, a megérzéseimet követve életre keltetettem a Föld kihalt fenevadjait. A mostanában feltárt és még alig ismert kardfogú fajok és fenséges macskák visszatértek, hogy bepillantást engedjenek a világukba.

Ez a kiállítás hosszú évek óta érlelődik a szívem és elmém mélyén. Nagy öröm számomra, hogy a nézők elé tárhatom ezen munkáimat.

Jó szórakozást kívánok!"

Sergei Merjeevski