Megünnepeltük a hermelineket

A Vadonleső program idén a hermelint választotta az év emlősének. Szombaton a Magyar Természettudományi Múzeumban tartották meg a Hermelin Gálát és Forgatagot.

Az idei Év emlősének a hermelint választotta a Vadonleső Program szakmai közössége - egy gyönyörű, ugyanakkor ritkán megfigyelhető állatra irányították ezzel a figyelem fókuszát. A faj érdekes jellegzetessége, hogy évszaktól függően eltér a színezete: nyáron a bundája barna, a hasán és mellkasán fehér, míg télen majdnem az egész állat fehér. A farka vége egész évben fekete. Az idei Év emlőse Magyarországon 1974 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A november 13-án, szombaton megrendezett gálán bemutatták a Vadonleső Programot, az Év emlőse kezdeményezést és a hermelint, Gryllus Vilmos énekelt gyerekdalokat, és átadták a gyermekpályázatok díjait. Utána pedig természetvédő intézmények forgataga, szemléletformáló játékai következtek.

kép: György Zoltán (MTM)

Az eseményen először Putz Csaba, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese tartott köszöntőt. Röviden bemutatta a Kft. szerteágazó környezet- és természetvédelmi tevékenységét és a Vadonleső Programot. A 2009 óta működő projekt lényege, hogy a természetet felfedező – vagy akár a városokban, településeken járó-kelő – önkéntesek könnyen felismerhető állat- és növényfajokat és előfordulási helyüket azonosíthatnak. A tetszetős, felhasználóbarát felületen keresztül okostelefonról, számítógépről és tabletről is fel lehet vinni a megfigyelési információkat a fajok elterjedéséről. Néhány példa a részt vevő állatokról, növényekről: mókus, szalamandra, nagy szarvasbogár, hóvirág és turbánliliom.

Putz Csaba utána áttért az Év Emlőse rendezvénysorozatra, amely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Eddig a következő fajokat választották az Év emlősének: (időrendi sorrendben, 2014-től kezdve): sün, ürge, denevér, mogyorós pele, földikutya, hiúz, vidra, és idén a hermelin. A 2022-es Év emlősének a nevét a Vadonleső program munkatársai a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni. Minden évben az adott állatfajjal kapcsolatban szerveznek rendezvényeket, pályázatokat, végeznek szemléletformáló tevékenységet.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója beszámolt arról, hogy jövőre lesz kétszáz éves a Múzeum, amely a Vadonleső Program partnereként évről évre helyt ad az Év emlőse Gálának és a pályaművek kiállításának. Felhívta a figyelmet az ugyanazon teremben látható Év természetfotósa kiállításra, illetve a szomszéd teremben megtekinthető Hold-tárlatra. Épül egy játszóház is, ami két hét múlva fog megnyílni.

kép: Takács András Attila

Utána Dr. Takács András Attila hivatásos természetvédő és természetfotós a menyétféléket mutatta be, majd elmesélte, hogy hogyan fényképezett hermelint. Kilenc napot töltött a Balaton mellett fotózással, de sajnos csak a nyomait sikerült megörökíteni ennek a rejtőzködő állatnak. Végül Máté Bence ürge fotózásra épített lesében  készített szép hermelin-fényképeket.

Gryllus Vilmos, a természetvédelem nagykövete természettel kapcsolatos dalokat énekelt, gitárral kísérve. A kétszeres Kossuth-díjas művész, a Kaláka együttes megalapítója kifejezetten a gyerekekre szabott műsort adott elő.

kép: Takács András Attila

A Gála fénypontja a „Drága kincsünk a hermelin” érme- és ékszerrajzoló pályázat és a „Hermelin télen-nyáron" rajzpályázat díjkiosztója volt. A két pályázatra összesen 488 db pályamű érkezett be, ebből választotta ki a zsűri az 1.-2.-3. díjazottakat és a különdíjasokat.

12 óra után következett a forgatag, melyen a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Vadonleső Program, 8 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum standjánál foglalkoztatták egy hálójáték keretében a gyerekeket. Akik 5 pecsétet szereztek a pultoknál, kitűzőt, vagy hűtőmágnest készíthettek, 10 pecsét esetén pedig ajándékokat választhattak.

kép: Takács András Attila

kép: György Zoltán (MTM)

kép: György Zoltán (MTM)

kép: György Zoltán (MTM)

kép: György Zoltán (MTM)