Nevezetes gyűjteményrészek

Viktor Emánuel-gyűjtemény

A kőzetgyűjtemény legszebb része az a mintegy 400 tégla alakúra csiszolt kőzetmintából és néhány csiszolt kőzetlapból álló olaszországi díszítőkő-kollekció, melyet az 1870-es években II. Viktor Emánuel olasz király adományozott a múzeumnak. Az „Olasz Királyság, Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelemi Minisztérium, ásványi termékek építési és díszítési felhasználásra” címkéjű példányokat tartalmazó gyűjtemény annak a kornak a jellemző terméke, amikor a frissen alakult állami földtani szolgálatok szerte Európában számba vették országuk hasznosítható ásványkincseit. E kutatások eredményeit gyakran a fellelt építőipari nyersanyagok megmunkált példányait tartalmazó mintagyűjtemények formájában mutatták be a közönségnek.

Bővebben

Csiszolt kőzetlapok gyűjteménye

A csiszolt burkoló- és díszítőkövek a kőzetgyűjtemények régóta kedvelt, egykor különösen divatos „színfoltjai”. E gyűjteményrészt az utóbbi időben igyekszünk gyarapítani, elsősorban olyan adományok révén, mint az Antolini Luigi & C. S.p.A. neves olasz díszítőkő-ipari cég által a Reneszánsz Rt. közvetítésével 2002-ben tárunknak adományozott mintakollekció. Ennek példányaiból nagyon sok megtekinthető állandó kiállításunk kőzettani részén. Ugyancsak 2002-ben a Magyar Geológiai Szolgálat Közép-Dunántúli Területi Hivatalától Kneifel Ferenc szívessége révén kaptunk egy kisebb gyűjteményt hazai építő- és díszítőkő-mintapéldányokból.

A Metró burkolókövei

A gyűjteményünkben őrzött csiszolt kőzetlapok közé tartoznak azok a mintapéldányok, melyeket a 2-es metróvonal felújítása során leszerelt burkolólapokból kaptunk 2005-ben és 2006-ban a Budapesti Közlekedési Vállalattól, Kerekes Károly főmérnök szíves közreműködésével.