A Kétszárnyúak gyűjteményének hozzáférhetősége

A gyűjteményt egyetemi hallgatók, kutatók, illetve a kétszárnyúak iránt érdeklődő más személyek munkanapokon, a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogathatják.

A Kétszárnyúak gyűjteménye a Magyar Természettudományi Múzeum központi épületének (Budapest, VIII., Baross u. 13.) harmadik emeletén helyezkedik el. A tűre tűzött példányok 40×50 cm méretű, üvegtetejű múzeumi fadobozokban (fiókokban) őrzik. A fiókok kulccsal zárható, fából készült szekrényekben vannak, a nagy szekrényekbe 50, a kisebb "félszekrényekbe" 24 fiók fér. A gyűjteményben összesen 20 nagy és 28 félszekrény található, a fiókok száma tehát körülbelül 1650. A leltározási rend módja szekrénykataszter.

A Kárpát-medencében gyűjtött anyag el van különítve a világ más részeiről származó anyagtól. E két részen belül a gyűjtemény elrendezése a rendszertani sorrendet követi. A típusok a meghatározott anyag között találhatók. 

A gyűjtemény anyagából kölcsönzés csak ritkán fordul elő, amit a legyek sérülékenysége indokol, illetve az, hogy a gyűjtemény igen gazdag faji szinten azonosított anyaggal, valamit irodalmi forrásokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a helyben történő feldolgozást az ide látogató specialisták számára. A kölcsönvételre irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni. A kölcsönzési idő maximum 12 hónap.