Víz Világnapja | Magyarország sekély vizű tavainak élővilága

A Magyar Természettudományi Múzeum március 18-án szervezi meg a Víz Világnapjához kapcsolódó eseményét, március 22. és 24. között pedig a Vizek Hetét!
Ünnepeld velünk a Víz Világnapját, ismerd meg Magyarország sekély vizű tavainak élővilágát!

Időpont: 2023. március 18. 10:00-14:00
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kupolacsarnok
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállításaink megtekintésére is jogosít!
Ismeretterjesztő standok:
 
● A vizes élőhelyek világa - Magyarország sekély vizű tavai
Bemutatjuk a Velencei-medencében található Velencei-tó élővilágát (leggyakoribb növénytársulások ismertetése fényképek, ábrák által; továbbá montírozott halak, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök szemléltetése)
A múzeumpedagógiai foglalkozás célja megismertetni az érdeklődöket a magyarországi vizes élőhelyek páratlanul gazdag élővilágával az említett természetföldrajzi kistáj példáján keresztül úgy, hogy közben felhívjuk a figyelmet a felszín alatti és a felszíni édesvizek jelentőségére, hazánk adottságaira, a vizes élőhelyek sérülékenységére is. Utalunk őseink kötődésére ezekhez az élőhelyekhez.
A foglalkozást tartja: Beda Zoltán múzeumpedagógus (MTM, Közművelődési Osztály)
 
● Magyarország sekély vizű tavaihoz kötődő emlősök
Egy tengerparttal nem rendelkező országban a vízhez kötődő állatok közül elsőre valószínűleg nem sokaknak jutnak eszébe az emlősök. Ennek ellenére jónéhány fajunk (ragadozók és rágcsálók) kötődik a vizekhez, vízpartokhoz. Sőt, a hazánkból kimutatott fajok száma még növekszik is, gondoljunk csak az inváziós amerikai nyérc és a nutria megjelenésére, ami nem feltétlen örömteli fejlemény. Az őshonos– igaz, kipusztulása után mesterségesen visszatelepített – hód egyedszáma is gyorsan emelkedik, napjainkra gyakorlatilag minden vizes élőhelyen előfordul, és helyenként bizony nem kívánatos a jelenléte. Az Emlősgyűjtemény ismeretterjesztő állomásán ezekkel a témákkal várjuk az érdeklődőket a Víz világnapján.
A foglalkozást tartják: Csorba Gábor főmuzeológus (MTM, Állattár, Emlősgyűjtemény) és Cserkész Tamás tudományos munkatárs (MTM, Állattár)
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
Esemény dátum: 
szombat, 2023, március 18 - 10:00