Özönállatfajok Magyarországon

Megjelent a Duna-Ipoly Nemzeti Park "Özönállatfajok Magyarországon" című kötete a ROSALIA Kézikönyvek sorozatban. A kötet angol változata a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a DINPI közös kiadásában jelent meg "Invasive Animal Species in Hungary" címmel. A kötetben az egyes állatfajok ismertetését az adott állatcsoport szakértői, köztük a múzeum számos jelenlegi és korábbi dolgozói írták.

Az özönfajok a világ minden részére eljutnak az ember segítségével. A kontinenseket átívelő véletlen vagy szándékos betelepítés után az özönfajok gyakran kiszorítják az őshonos állatfajokat, és mivel rájuk specializálódott ragadozóikat és parazitáikat szülőhelyükön hagyták, ellenségek hiányában a megfelelő éghajlati körülmények között rendkívül gyors létszámnövekedésre és terjedésre képesek. Néhány faj elszaporodása gyorsan felmérhető és tetemes mezőgazdasági, erdészeti, közegészségügyi károkozással gyorsan jelentkező anyagi hátrányt okoz, de az őshonos faunára és azon keresztül az egész élővilágra gyakorolt hatásuk előre megjósolhatatlan.  Ezért a jelenség hazai és nemzetközi együttműködésben végzett kutatása kiemelkedő jelentőségű.

A több mint 460 oldalas mű a hazai faunában kimutatott 118 állatfaj, inváziós gerinctelen és gerinces állatfajok részletes bemutatást tartalmazza 36 szakember tolmácsolásában. Ezen kívül további négy kétéltű és 32 puhatestű rövid elírását adja közre, amelyek hosszútávú megtelepedése még nem bizonyos, de már megjelentek Magyarországon.
Mindegyik faj európai és hazai megjelenéséről, a behurcolás módjáról és útvonalairól, az özönfajok hazai ökológiai hatásáról, gazdasági károkozásáról és az ellenük történő védekezés lehetséges módjáról szólnak az egyes fejezetek. A példák között szerepelnek már régóta megtelepedett fajok, úgy mint vándorkagyló és a naphal, illetve a közelmúltban behurcolt fajok is, például az ékszerteknős, a harlekinkatica és a nílusi lúd. Valamennyi tárgyalt fajról színes képek gazdagítják a kötetet.Korábbi és jelenlegi* munkatársaink az alkotógárdában

Szerzők: Babocsay Gergely*, Fehér Zoltán, Kóbor Péter, Kovács Tibor*, Soltész Zoltán
Lektorok: Csorba Gábor*, Forró László, Matskási István

Fordító: Fuisz Tibor István*

Fotót adott a kötethez: Babocsay Gergely*, Búzás Balázs, Czabán Dávid, Farkas Balázs, Fehér Zoltán, Kóbor Péter, Kovács Tibor, Soltész Zoltán"Fotó: Nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca); fotó: Nagy Róbert - www.mme.hu

Vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) a Margit-szigeti mesterséges tónál; fotó: Újvári Zsolt

Képek elérhetőségei:

https://herpterkep.mme.hu/hullo.php?lang=hu&id=61
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aloaeg

Címkék: