Műhelytitkok

Február 16.

Tamás Júlia: Rügyek - ahol a jövő lombsátra rejtőzik

A téli, még lombtalan erdőkben sétálva jól megfigyelhetők a bokrok és fák jellegzetes képletei, a rügyek. Érdemes figyelmet fordítani rájuk! Sokféleségük alakjukban, színükben, elhelyezkedésükben egyaránt megnyilvánul. A mi klímánkon a növények folyamatos fejlődését a téli hideg időjárás akadályozza, ilyenkor a legtöbb fásszárú lehullatja a lombját, és tavasszal a rügyekből hajt ki újra. A rügyek tehát az azévi hajtásokat őrzik, gondosan „becsomagolt", védett állapotban. A kizárólag leveleket tartalmazó rügyek a levélrügyek, a virágokat őrzők a virágrügyek, és vannak vegyes rügyek is. Kívülről rügypikkelyek védik őket, amelyek tetőcserép-szerűen átfedik egymást, így a víz könnyebben lepereg, különösen, ha még viaszbevonatuk is van. Találunk szőrös, „bundás" rügyeket is, amik a hideg és a hirtelen túlhevülés ellen egyaránt védenek. Más fáknak, mint amilyen a vadgesztenye vagy a nyárfa fényes és ragacsos rügye, a felszínüket speciális védő bevonat fedi, ami megakadályozza, hogy a rovarok, gombák, baktériumok kárt tehessenek bennük. Ennek közvetett módon mi is haszonélvezői vagyunk: a méhek ezekből az anyagokból állítják elő kaptárjaik védelmére a propoliszt, amit gyógyászati céllal az ember is használ.

Kérdezd a muzeológust!


kép: Korai juhar rügy (fotó: Tamás Júlia)

Pillantsanak be muzeológusaink, preparátoraink munkájába interaktív bemutatónk keretében, ismerjék meg 10 milliós gyűjteményünk néhány érdekes, féltve őrzött darabját is. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

 

A programon előre megváltott állandó vagy időszaki kiállításunk belépőjegyével (kivéve a Dinókert belépőjét) részt lehet venni.

A program 10 órától 16 óráig tart, mindenkit szeretettel várunk!

Esemény dátum: 
szombat, 2019, február 16 - 10:00