Együttműködési memorandum a Kazak Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum között

Együttműködési memorandum a Kazak Nemzeti Múzeum (Qazaqstan Respublykasynyn Ulltyq Muzei) és a Magyar Természettudományi Múzeum között

Ünnepélyes keretek között együttműködési memorandumot írt alá Kazakisztán fővárosában, Asztanában a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt nevében Bíró András Zsolt antropológus kutató, és Aibek Sydykov Zheksenaliuly, a Kazak Nemzeti Múzeum (Qazaqstan Respublykasynyn Ulltyq Muzei) általános ügyvitellel megbízott igazgató-helyettese.
 
A 2013-ban a kazak kormányzat ”Nemzeti Örökség” programja keretében létrehozott Kazak Nemzeti Múzeum egész Közép-Ázsia legjelentősebb és legnagyobb - 11 kiállító csarnokkal és 14 000 négyzetméter alapterületű kiállítótérrel rendelkező - múzeuma. Az intézmény Kazakisztán egyik legnagyobb kutatói hálózatával büszkélkedhet - kifejezetten a régészet, a restaurációs tevékenységek, a biológia, a történeti kutatások és a néprajz területén.
 
A két múzeum közötti együttműködés több évre tekint vissza, az antropológia területén végzett kutatások, valamint az adatbázis-építés tekintetében. A Kazak Nemzeti Múzeum létrejötte előtt a Magyar Természettudományi Múzeum már stratégiai együttműködő partnere volt az Almaty-ban található Kazak Központi Állami Múzeumnak (Qazaqstan Respublykasynyn Ortaliq Memlekettik Muzei).
 
A Magyar Természettudományi Múzeum kutatói (Bernert Zsolt, Bíró András Zsolt és Évinger Sándor) 2006-tól három kutatási projekt keretében végeztek antropológiai elemzéseket a kazak múzeum embertani gyűjteményében lévő (különböző régiókból és történeti időkből származó) csontvázleleteken, továbbá genetikai adatgyűjtő expedíciók közös megvalósításában vettek részt. A kutatás mellett kazak történelmi személyiségek arcrekonstrukciói készültek el a Magyar Természettudományi Múzeum arcrekonstrukciós műhelyében.