Jane 90 - Egy életút történetei

„Mindenki számít! Mindenkinek fontos szerepe van és mindenki idézhet elő változást.”
A Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont Jane Goodall 90. születésnapja alkalmából létrehozott kamarakiállításnak, amely a világhírű kutató életútját és a róla elnevezett intézet természetvédelmi törekvéseit mutatja be az érdeklődőknek.

Jane Goodall már pályája kezdetén felforgatta a tudomány világát, talán a legnagyobb megdöbbenést kiváltó megfigyelése - a csimpánzok eszközhasználata - pedig teljesen új fejezetet nyitott számos szakterület történetében. Életének egyik sarkalatos pontja az 1986-os chicagói „A csimpánzok megértése” konferencia volt, amelyre még kutatóként ment be, de már természet- és környezetvédelmi aktivistaként távozott.
Dr. Goodall azóta is 300 napot utazik évente, a világ minden részén tart előadásokat a csimpánzokat veszélyeztető tényezőkről, és folyamatosan igyekszik felhívni az emberek figyelmét azokra a problémákra, amelyekkel a Föld jelenleg szembenéz. Szerinte mindenkinek része lehet a pozitív kimenetelű változásban, így a fogyasztói szokásaink, életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk bolygónkért és a jövőnkért.
A kiállításban Jane Goodall munkásságának legfontosabb állomásai, valamint a Jane Goodall Intézet programjainak ismertetése mellett helyet kapott a kutató születésnapjára kiírt "Dr. Jane Goodall, a példakép" című kreatív pályázatára beérkezett alkotások bemutatása is.  

A kamarakiállítás 2024. július 14-ig tekinthető meg múzeumunkban.