FAZEKAS VERSENY

FAZEKAS BIOLÓGIAVERSENY
 

Fazekas BiológiaversenyDöntő

A verseny döntőjének időpontja: 2018. április 6. (péntek) 10.00 óra

Helyszín: A Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor Előadóterme

Program: 09.30 – 10.00: Versenyzők és kísérőik érkezése, Regisztráció

                  10.00 – 11.30:  Prezentációk bemutatása

                  11.30 – 12.00: Szünet, büfé

                  12.00 – 13.30: Csapatverseny

                  14.00: Az egyéni és a csapatverseny eredményhirdetése

Hasonlóan a tavalyi sikeres versenyünkhöz, a döntőbe jutott versenyzőknek rövid, színes 3 perces prezentációs előadásban kell bemutatniuk pályamunkájukat. Az előadásokat tanárokból és múzeumi szakértőkből álló zsűri értékeli. (Az előadásokhoz projektor és számítógép rendelkezésre áll.)

Ezt követően indul az izgalmas csapatverseny. A versenyzőket sorsolás alapján négyfős csapatokra osztjuk. A csapatokat öt helyszínen öt különböző témában várják fejtörők és feladatok. Itt a közös sikerhez minden csapattagra szükség lesz!!!

Jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánunk!

Versenyszervezők

    

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében meghirdetésre kerülő „Fazekas Biológiaverseny” 
az általános iskola 7–8. évfolyamát és a középiskola 9–10. évfolyamát célozza meg.
I. A verseny célja: 
A versenyben részt vevő diákok készítsenek rövid, tartalmas pályázatot a múzeum kiállításaihoz és programjaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében. 
 
II. A verseny menete:
A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.
Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva, maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják. Ebben a tanévben az egyik választható téma mindkét korosztályban ugyanaz.
A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. Az előadásokat követően a versenyzőket, sorsolás alapján, négyfős csapatokra osztjuk. Ezután indul a kiállításokban zajló izgalmas csapatverseny. 
 
III. A versenyre való jelentkezés, nevezés módja:
Nevezni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza: 
a versenyző nevét, 
iskoláját,
osztályát,
választott témáját, 
a felkészítő tanár nevét.
Az általános iskolás korosztály nevezését a galderika@fazekas.hu, 
a gimnáziumi korosztály nevezését pedig a kocsiattila@fazekas.hu e-mail címre várjuk. 
Nevezési határidő: 2017. október 25. 
 
A versenyre pályamunkát benyújtani szándékozó diákok a regisztráció után ingyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait a teljes felkészülési időszakban. 
A múzeum, szakértőinek bevonásával, konzultációs lehetőséget biztosít a versenyzőknek. Az időpontokról, a bejelentkezés módjáról és a kiállítások nyitva tartásáról a versenykiírás mellékletében (Segítség a felkészüléshez) található leírás. 
Az első forduló választható témái:
1. Az általános iskolás korosztály – 7–8. osztályos tanulók – számára 
a) A város élővilága
A városokra sokan úgy tekintenek, mint egy olyan „betondzsungelre”, ahol kizárólag emberek élnek. Hétköznapi életünk során sokan észre sem veszik a körülöttük lévő élővilág tagjait, holott nem kis faj- és egyedszámban vannak körülöttünk egyéb élő szervezetek. Milyen élőlényekkel osztjuk meg élőhelyünket? Melyek ezek? Hogyan alkalmazkodtak ehhez a speciális és mesterséges környezethez? Melyek a leginkább urbanizált élőlények? 
b) Eltűnt világok 
A földtörténeti középidőről sokaknak elsőként a dinoszauruszok jutnak eszükbe. Ezek a valóban impozáns lények méltán jellemezték ezt az időszakot, ám rajtuk kívül más élőlények is megtalálhatók voltak a Földön. Mi jellemezte ebben az időben a ma Kárpát-medenceként ismert terület ősföldrajzi környezetét? Milyen volt növény- és állatvilága? 
 
2. A gimnáziumi korosztály – 9–10. osztályos tanulók – számára 
a) A város élővilága
A városokra sokan úgy tekintenek, mint egy olyan „betondzsungelre”, ahol kizárólag emberek élnek. Hétköznapi életünk során sokan észre sem veszik a körülöttük lévő élővilág tagjait, holott nem kis faj- és egyedszámban vannak körülöttünk egyéb élő szervezetek. Melyek ezek? Hogyan alkalmazkodtak ehhez a speciális és mesterséges környezethez? Melyek a leginkább urbanizált élőlények?
b) Pillantás a kulisszák mögé 
A múzeum kiállításai mellett hatalmas gyűjteményi terek és közel tízmillió gyűjteményi tárgy rejtőzik. Kik dolgoznak a kulisszák mögött? Honnan és hogyan kerülnek a tárgyak a múzeumba? Hogyan lesz a begyűjtött tárgyból igazi gyűjteményi példány? Mire szolgálnak a sokmilliós gyűjtemények? 
 
A pályamunkák értékelési szempontjai:
I. Külalak
II. Tartalmi rész:
Témahűség
Logikus felépítés
Problémacentrikusság
Egyediség
III. Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése
 
A verseny tervezett időbeosztása:
Előzetes regisztráció: 2017. október 25-ig a megadott e-mail címek egyikére.
 
I. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2018. január 12. péntek. Helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.
A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2018. március 2. péntek. Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára (www.fazekas.hu). 
 
II. forduló, döntő (prezentáció és csapatverseny) 2018. április 6. péntek. Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási épülete.