Őszi Gombafesztivál (2021.10. 15-16-17.)

A múzeum a Magyarhoni Gombász Egylettel (MHGE) közösen, 2021. október 15-én, 16-án és 17-én rendezi meg a gombafesztivált.

IDŐPONT 10.00-18.00 mindhárom napon.

HELYSZÍN: Ludovika tér 2-6. Kupolacsarnok

A program tervezett címe: Őszi gombafesztivál 2021 (Közelebb hozzuk Önhöz a gombákat)

A program szervezői: dr. Vasas Gizella és dr. Locsmándi Csaba, valamint segítőik.

Belépődíj: 500 Ft  (A programra vásárolt belépől az állandó kiállítások látogatására nem használható fel.) 

PROGRAM

1) Gombaszépségverseny    

    a. A szépségversenyre a helyszínen lehet benevezni, ahol a nevezési lapon felírja az illető a nevét és az elérhetőségét, és azt, hogy hozzájárul, hogy ha helyezést ér el, akkor a honlapon feltüntethessük a nevét.

    b.  A hozott gombát lefényképezzük, és az illető egy kódszámot fog kapni egy lepecsételt és aláírt papíron. A gombát pedig ugyanazzal a kódszámmal kiállítjuk egy, a szépségversenyre kijelölt asztalra.

    c.  A versenyre egészen vasárnap 16 óráig lehet behozni gombákat, ill. benevezni.

    d.  A közönség fog szavazni, és egy lezárt urnába bedobja a lepecsételt szavazócédulát. Vasárnap 16 órakor urnabontás lesz, és megszámoljuk a szavazatokat.

    e.  Az eredményhirdetésre 17 órakor kerül sor.  Aki benevezett a szépségversenyre, az a lepecsételt kódszámmal 17 óra után már ingyen bejöhet az eredményhirdetésre.

    f.  Az első három helyezett díjat kap (ingyenes múzeumi belépő)

   g.  Amennyiben nincs jelen a díjat nyert illető a díjkiosztáson, akkor a jutalmát az információs pultnál 2 hétig átveheti. A díjkiosztással kapcsolatos tudnivalókat a nevezési lapon le fogjuk írni.

Szavazólapok, sorszámok mellékletben. Nevezési formanyomtatvány elküldve.

 

2) Gombakompozíció egy posztamensen.

3) Biztatunk mindenkit, hogy hozzon be friss gombát, nemcsak a szépségversenyre, hanem a kiállításra is. A gombahozók neve felkerül a dicsőséglistára.

A behozott gombákat meghatározzuk, kiállítjuk, és szaktanácsot adunk az elkészítésükhöz. Felelős: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella és MHGE tagjai.

4) Gombatotó (liofilizált gombákból)

50 liofilizált gombát kiállítunk és sorszámmal ellátunk. A látogató nevezőlapra a megfelelő sorszámhoz beírja a gomba nevét és étkezési értékét. A játékban részvevő látogató a helyes megoldást tartalmazó listát a szervezőktől megkapja, akivel igény esetén közösen kiértékelik az eredményt, és választ kaphatnak a felmerült kérdésekre.

Felelős: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella és MHGE tagjai.

5) Nagygombák mikroszkóp alatt

Az UNICAM Kft. mikroszkópjainak segítségével a gombákat nagyobb nagyításban vizsgálhatják meg a látogatók, ill. gombaspórákból, hifákból preparátum készítünk és kivetítjük a mikroszkópos képüket. A hallgatói és a sztereo mikroszkópot a látogatók maguk is használhatják felügyelet mellett. 

Bemutatót tart: Locsmándi Csaba, és az UNICAM Kft. munkatársa.  

6) A leggyakoribb gombák kivetítése

Mindhárom napon folyamatosan megy a monitoron.