36. Budapesti Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás

Az MTM Ásvány- és Kőzettár új szerzeményi vitrinje a 36. Budapesti Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállításon (2021. augusztus 27–29. Vasúttörténeti Park, 1142 Budapest, Tatai u. 95.).

Az augusztusi budapesti börze hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb ásványkiállítása és -vására. Már több mint egy évtizedre visszanyúló hagyomány, hogy egy-egy vitrinben a jelentősebb hazai szakmai közgyűjtemények is bemutatják új szerzeményeiket. Tavaly, némileg rendhagyó módon, a turmalin, a 2020-as év ásványa volt vitrinünk főszereplője. A koronavírus az ásványokra ugyan nem hat, de a 2021-es év ásványát kiválasztó szavazás megtartását megakadályozta. Ezért a turmalin „uralkodása” a 2021-es évre is kiterjed, amint múzeumunk virtuális kiállítása és a fogadótérben berendezett vitrin is mutatja.

Idén így ismét egy új szerzeményi kiállítást mutatunk be a börzelátogatóknak. Ez alkalommal is Arnóth József, Svájcban élő mineralóguskollégánk, múzeumunk rendszeres támogatója gyűjteményéből érkeztek a legszebb és legértékesebb ajándékok.

Ametiszt, Las Vigas de Ramírez, Veracruz, Mexikó. Arnóth József ajándéka.

Katanga tartomány, Kongói Demokratikus Köztársaság. Arnóth József ajándéka.

A kiállított tárgyak között azonban láthatók más – néha anonim – jótevőinktől származó példányok is.

Kovás breccsa, Madagaszkár. Anonim adományozó ajándéka

Közülük kiemelendő a Németh Tamás által a 2020-as év kiemelkedő új hazai leletéből, a Királyszentistván mellett talált romanèchites-goethites halmazokból ajándékozott együttes egyik remek darabja.

Romanèchit, goethit, Királyszentistván, Veszprém megye. Németh Tamás ajándéka.

Végül, de nem utolsósorban hivatalos átadással bekerült, egyedileg nem kiemelkedő értékű, de összhatásunkban tetszetős csiszolt drágaköveket is.

 Fazettás csiszolású zafír, ismeretlen lelőhelyről. Hivatalos átadás (Fővárosi Törvényszék).

Adományozóinknak ez úton is kifejezzük köszönetünket azért, hogy az Ásvány- és Kőzettár évről-évre gyarapodhat értékes új tárgyakkal.

A képeket Jánosi Melinda készítette.