Beporzók Napja 2023

Immár öt éve annak, hogy civil polgári kezdeményezésként indult el egy új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja (március 10.) megünneplése. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mellé. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő.

A Magyar Természettudományi Múzeum március 11-én, szombaton 9.00 és 14.00 között rendezi meg a Beporzók napját. Ezen a napon színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, kézműves foglalkozásokkal és Európa legnagyobb beporzó-tárlata, a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várják az érdeklődőket a szervezők.

 

Időpont: 2023. március 11. (szombat) 9:00-14:00

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kiállítási csarnok, Vetítő terem

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

 

Program:

 

9.00-14.00

• MTM Hártyásszárnyúak gyűjteménye ismeretterjesztő stand, Vas Zoltán, főmuzeológus: Ismerkedés darazsakkal, méhekkel (Kiállítási csarnok)

• MTM Bogárgyűjtemény ismeretterjesztő stand, Szél Győző, főmuzeológus: Rovarszínek (Kiállítási csarnok)

• MTM Közművelődési Osztály, Kispál István, múzeumpedagógus: A világ rovarszemmel (Vetítő terem)

• ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Múzeumpedagógiai szaktanácsadó képzés hallgatói: mesesarok, kézműves foglalkozások, közös óriás rajzkészítés, interaktív mozgásos játékok (Kiállítási csarnok)

• Magyar Környezeti Nevelési Egyesület: kézműves workshop, óriás társasjáték, „Az Év beporzói 2023” bemutatása, előadások, tanácsadás (Kiállítási csarnok)

• Magyar Rovartani Társaság: beporzós társasjáték, ismeretterjesztő játékok (Kiállítási csarnok)

• Gódor Sándor méhész: Mézkóstoló, mézvásár (Kiállítási csarnok)

Magyar Biológiai Társaság – Fiatalok Természetismereti Klubja: „Keresd a párját!”, Rovarlego, „Termésodú", Beporzóbarátkert-tervezés, Fészkek és egyéb érdekességek (Kiállítási csarnok)

 

10.00-11.00 A Csurgó Zenekar gyermekkoncertje (Kiállítási csarnok)

 

A Föld egészén aggasztóan pusztul a rovarvilág, amit most már az énekesmadarak számának csökkenése is jelez. A rovarok eltűnése mindenféle természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása. A jelenlegi földi növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, és ebben benne van a termesztett növényeink háromnegyede, az ételként, fűszerként, italként, gyógynövényként fogyasztott növények egyharmada. Elsősorban méhek (a házi méh mellett több száz vadon élő méhfaj), de lepkék, legyek, bogarak, darazsak, poloskák és más rovarok is részt vesznek a beporzásban. A védelemnek vannak hatósági, nagyüzemi lehetőségei is, és nagyon hatásos a magánszemélyek ház körüli segítsége is. A beporzókkal foglalkozni érdekes, élvezetes tevékenység.

 

 

Januárban a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület útjára bocsátotta az Év beporzói kampányt. Az online szavazás eredményét a Beporzók napján teszik közzé a szervezők. Szavazni az alábbi linken tudtok:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9momZlE8I0V0_DUva2mU7V2KftZyxdU9Fzu1_bU1bdXp4Wg/viewform

Felhívás minden múzeum számára, az öt éves Beporzók napja megünneplésére

2018-ban polgári kezdeményezésként indult el az új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja (március 10.) megünneplése. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mögött.

Ma már országos eseményről beszélhetünk, múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő. Románia magyarok lakta településein is visszatérő gyakorlata van az eseménynek. Örülnénk, ha ez tovább terjedne a térségben és azon túl is.

A kicsit kerek évforduló alkalmából jó volna, ha soha nem látott méretű lenne az esemény. Ebben a törekvésben a múzeumok már eddig is kulcsszerepet játszottak, nemcsak méhlegelők, rovarszállók telepítésével, amivel példát mutatnak a látogató iskoláknak, óvodáknak, magánszemélyeknek. A múzeumok kiállításaikkal, foglalkozásaikkal, online megjelenéseikkel nagy hatást gyakorolnak a látogatóikra, ismereteket terjesztenek, nevelnek, pozitív attitűdöt alakíthatnak ki. És korábbi példák azt mutatják, hogy erre sok múzeum vállalkozott, a legötletesebb módokon kapcsolta össze a rovarokat, a virágokat és a beporzást a saját működési területével. 2021-ben erről elragadtatott látlelet is készült.

2021 januárjában online Beporzó Szalont rendezett a Pulszky Társaság és a MOKK. Azon ígéret hangzott el, hogy március 1-ig a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzók munkacsoportja segédanyagokat készít, hogy a múzeumok felkészülését segítse. Ezeket fel is tették a www.beporzoknapja.hu oldalra, ahol már korábban is voltak javaslatok. Érdemes ezeket a forrásokat is tanulmányozni tervezéskor.

A beporzás és a fenntarthatóság

Egyre többet beszélünk a fenntartható fejlődésről, a fenntarthatóságról, és újabban arról is, hogy ehhez milyen sok köze van a múzeumoknak. Tavaly a Pulszky Társaság lefordított és meg is jelentetett egy rövid, összefoglaló angol kiadványt.

A fenntarthatóság, nem csak a mi saját szemszögünkből szemlélve, azt is jelenti, hogy a földi élővilág továbbra is ugyanúgy tud működni, ahogy eddig. Ez egyébként az egyik alapja és feltétele annak, hogy az emberiség továbbra is ugyanúgy tudjon működni, mint eddig.

A korai dínók idején még nem voltak zárvatermő, virágos növények, de több, mint 100 millió éve kialakultak ezek, és az evolúciójuk szoros kapcsolatban zajlott az őket beporzó rovarokéval. A föld jelenlegi élővilágának meghatározó eleme a növényzet. Mi magunk is, amikor erdőről, ligetről, rétről, pusztáról beszélünk, a növényzetet jellemezzük, az jelenik meg leki szemeink előtt. Ez a növényzet legnagyobb részében virágos növényekből áll, azoknak több mint 80%-át állatok, zömmel rovarok porozzák be. Láthatjuk, hogy a beporzók nélkül megbillenne a mai növényvilág, és inogni kezdene minden tápláléklánc és táplálékhálózat, ami a növényekből indul ki. A rovarvilág nemcsak a beporzással, hanem más módokon is meghatározó eleme a földi életnek (ürülék lebontása, vizek tisztítása, talaj lazítása, a lehullott avar eltakarítása stb.). És bajban van a rovarvilág, globálisan 1-1,5 százaléka tűnik elévente. Rovarok, és különösen beporzók nélkül nem tudna fennmaradni a mai élővilág.

Beporzók nélkül mi sem élhetnénk emberhez méltó életet a Földön (másutt meg még kevésbé). Haszonnövényeink zöme, az ételeinket, italainkat, fűszereinket, gyógynövényeinket adó növények egyharmada igényli a beporzást. Ezt nem lehet technológiával, drónokkal megoldani, ebben rá vagyunk utalva a rovarvilágra.

A múzeumi programok, egyáltalán a múzeumok támogató hozzáállása a beporzó rovarokhoz sokat segíthet abban, hogy az állampolgárok is megértsék ezt a hatalmas feladatot: át kell alakítanunk a gondolkodásunkat, a rovarvilágot segíteni kell. Ennek kellemes és érdekes módja a virágok ültetése, a virágokat látogató rovarok segítése vízzel, búvóhellyel, fészkelőhellyel.

A Beporzók napja megünneplése része a fenntarthatóságra nevelésnek, a múzeumok pedig a fenntarthatóságra neveléssel egyszerre fontos társadalmi szerepet is vállalnak fel.

Amit már tudunk

Tavaly megjelent a MúzeumCafé „zöld száma”, benne egy, a beporzók és a múzeumok kapcsolatáról szóló írással.

Decemberben megjelent a Magyar Rovartani Társaság színes brossúrája a Beporzók védelmében.

Decemberben megjelent a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadásában a Rovaratlasz, ami 62 oldalon igényes tartalommal, szép magyarázó grafikákkal mutatja be a rovarok szerepét és hányattatott sorsát a Földön. Tele van beporzó adatokkal.

Januárban a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület útjára bocsátotta az Év beporzói kampányt. Kérlek terjesszétek ezt a kezdeményezést! Nagyon későn lettünk készen az oldallal, de azért hadd legyen sok szavazónk! Az online szavazás eredményét a Beporzók napján teszik közzé.

Idén is, mint minden évben, megjelenik egy írás a nagy napra az Élet és Tudományban, ezúttal az IUCN gatyásméhek érdekében készített stratégiájáról. (Ki tudta, hogy vannak egyáltalán gatyásméhek? Szőrös lábukról kapták a nevüket. Ld. a borítóképen; forrása: izeltlabuak.hu, készítette: Keresztes Gábor)

2023 januárjában ismét online megbeszélésen tanácskozott múzeumi kollégák egy szűkebb csoportja a fenntarthatóságról és a Beporzók napjáról. Ezen elhangzott, hogy a két zászlóshajóban, Kolozsváron a Babes-Bolyai Egyetem Állattani múzeumában és Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban március 11-én szombaton lesz családi nap. Budapesten soha nem látott gazdag program készül, három civil partnerszervezet, illetve felnőtt egyetemisták működnek alkotóan közre.

Gödöllőn a Királyi Kastélyban például Beporzók hetét szerveznek, hogy az iskolákat, óvodákat fogadni tudják. Az Erzsébet Királyné Mézlovagrend lesz segítségükre a programok során, amelyekbe idén a parkot is bevonják majd. A Néprajzi Múzeumban szintén beporzók hetét tartanak. Ezek csak töredékek a várhatóan gazdag programból, csak kedvcsinálóul szerepeltek itt.

Segítsetek!

Segítsünk idén is együtt a világszerte fogyatkozó rovarvilágon! Ne csak a múzeumunk közönségének tervezzünk és kínáljunk programokat, hanem osszuk meg egymással is, amit csinálunk! Időben, mert hátha másvalakinek is ötletet adunk ezzel.

Támogatásotokat a méhecskék nevében is előre is köszönjük. A jelentkezéseket 2023. február 28-ig várjuk a beporzoknapja@gmail.com e-mail címen. A jelentkezett múzeumokat, könyvtárakat minden évben interaktív térképen mutatja a www.beporzoknapja.hu honlap.

Ami változatlanul fontos volna:

- A múzeum az elektronikus média felületein adjon hírt a természetvédelmi jeles napról.

- Közölje a Beporzók napja honlap és facebook oldal elérhetőségét, ezzel is segítve saját közönségét a szélesebb tájékozódásban.

- Fontos, hogy mindenki egységesen használja a #beporzoknapja, #beporzóknapja, #muzeum hashtag-eket.

- Hírlevelében vagy pedagógusoknak kiküldött tájékoztatóiban is felhívhatja a figyelmet a múzeum a közelgő napra, és a beporzás, a beporzók, az egészséges szép természet jelentőségére. Ha időben megírja a beporzoknapja@gmail.com címre a tervezett eseményt, mi is tudunk segíteni a hír terjesztésében.

- Küldjön programajánlót és képet a szerkesztőségünknek (berenyi.mariann@gmail.com), hogy itt is hirdethessük az eseményt! A tárgyba mindenképp írja be: Beporzók napja!

- Ugyanilyen fontosnak érezzük, hogy a sikeresen lezajlott foglalkozásokról küldjenek lehetőleg képpel beszámolót (akár a facebookon tett bejegyzés formájában), hogy más is tudjon arról, a múzeum „jót s jól” tett.

(www.magyarmuzeumok.hu)