Csuszka (Sitta europaea)

A csuszka a csuszkafélék (Sittidae) családjába tartozó énekesmadár. Könnyen felismerhető aránylag zömök alkata, rövid farka és hosszú, árszerű csőre alapján. A hátát szürke tollazat borítja, hasa világos, rózsaszín. A csőr tövétől egészen a nyakig fekete szemsáv fut.

A csuszkák az énekesmadarak különös tagjai, táplálkozásuk a harkályokéra emlékezetet. Azonban velük ellentétben nem tudják a fák törzsét a farkukon megtámaszkodva vésni. Hegyes csőrükkel a kéreg repedéseiből kiszedik az ízeltlábúakat. Növényi táplálékot is fogyasztanak, sőt, a magokat, terméseket elraktározzák. Az élelmet a fák repedéseibe rejtik, és kéreggel, mohával álcázzák az éléstárakat. Nevüket arról kapták, hogy akár fejjel lefelé is képesek mozogni a fák ágain. Télen gyakran megjelennek a madáretetőkön.

Tavasszal a hímek éles füttyel jelzik a területük határait. Korhadásokban vagy harkályok által kivésett odúkban költenek, melyeket levelekkel bélelnek. Ha az üreg bejárata túl széles, sárral kitapasztva szűkítik. Fészekalja 6-9 tojás.

Védett, eszmei értéke 25 000 Ft.  

Szöveg és fotó: Fuisz Tibor István